skip to Main Content

2. Een Duitse traditie: de kerstmarkt

Zodra de maand december zijn einde nadert, verdwijnt overal langzaam de kerstsfeer.

In Duitsland is de tijd voor de kerst, wij noemen dit “Advent” , maar ook de kerstdagen zelf een belangrijke periode in het jaar.  Sommige mensen kijken er het hele jaar naar uit. Een tijd van rust, gezelligheid met familie en geliefden. Bij de gezelligheid hoort uiteraard een van de Duitse tradities, namelijk een “Weihnachtsmarkt”(kerstmarkt).

Bijna iedereen heeft weleens een kerstmarkt in Duitsland bezocht. Ook in Nederland zie je steeds meer kerstmarkten komen. Maar ik moet eerlijk bekennen, de sfeer is niet hetzelfde. Je zou een Weihnachtsmarkt in Duitsland zelf een keer moeten meemaken. Daarom worden elk jaar bussen vol met mensen vanuit Nederland naar Duitsland gebracht.

Wat is eigenlijk precies een Duitse kerstmarkt?

Een ” Weihnachtsmarkt ” is een verzameling van marktkraampjes, tentjes of zelfs kleine houten huisjes, meestal buiten te vinden op een groot plein of een ander centrale plek in een stad. Het aanbod op een kerstmarkt bestaat meestal uit diverse kerstartikelen zoals kerstversiering, kerstballen, kaarsen maar ook winterkleding en uiteraard lekkere dingen te eten en te drinken.

Het meest bekende drankje is een heerlijk warme Glühwein met de geur van kaneel, kruidnagel en sinaasappel. Uiteraard mag een chocolademelk met rum er niet ontbreken. Voor diegene die geen alcohol wil, zijn er  verschillende soorten van Kinderpunch of warme appelsap te verkrijgen.

Een Currywurst of Bratwurst kan je wel het hele jaar door in Duitsland eten. Op een kerstmarkt zijn bijvoorbeeld Reibekuchen ( gebakken aardappel-koeken) of Grünkohl-Eintopf ( boerenkool) heel speciaal voor deze tijd. Ook zoete dingen zijn er te vinden zoals gebrannte Mandeln ( geroosterde amandelen), “ kandierte Äpfel” ( appels met een krokante suiker laag eroverheen) , honderden verschillende soorten “Weihnachtsplätzchen “ (kerstkoekjes) en “geröstete Maronen” ( geroosterde eetkastanjes).

Wanneer zijn er kerstmarkten?

De meesten kerstmarkten beginnen rond de eerste “Advent” , dat is de 4de zondag voor kerstavond ( Heiligabend). In grotere steden duren de markten echt meerdere weken, maar op sommige plekken ook alleen maar enkele dagen.

Waar zijn de bekendste kerstmarkten?

Er is bijna geen plek in Duitsland waar geen kerstmarkt is, maar de meest populaire zijn te vinden in Aken, Dortmund, Dresden, Düsseldorf, Erfurt, Frankfurt, Hamburg, Keulen, München, Neurenberg en Stuttgart.

Ik help je graag verder met wat insider-tips voor diegene, die graag een kleinschaligere kerstmarkt wil zien.

Wie heeft er plezier bij?

Een kerstmarkt is leuk voor jong en oud. Iedereen vindt er wel iets wat leuk is. Het is een combinatie van mooie kerstversieringen, de heerlijke geur van Glühwein en Reibekuchen, gezellige kerstmuziek, ontzettend lekkere dingen om te eten en te drinken en vooral heel veel leuke dingen te koop als je op zoek bent naar een kerstcadeau of gewoon iets voor jezelf. Voor de kleintjes zijn er vaak speciale draaimolens of andere activiteiten.

Back To Top