skip to Main Content
Duitse traditie Oktoberfest

1. Een Duitse traditie: Oktoberfest

Wat is Oktoberfest eigenlijk precies en waar komt het vandaan?

festival terrein

 

Het is net weer voorbij en nu moeten we weer een jaar erop wachten. Oktoberfest is het grootste bierfestival en volksfeest ter wereld en vindt elk jaar plaats in München , de hofstad van Beieren. Miljoenen bezoekers vanuit overal op de wereld komen naar de stad om dit Beierse feest te beleven.

Wanneer?

Volgens traditie begint het feest altijd op de eerste zaterdag na 15 september. Het feest duurt 2 weken en eindigt meestal rond de Dag van de Duitse eenheid ( 3 oktober). In 1810 werd voor het eerst Oktoberfest gehouden ter gelegenheid van de huwelijk tussen prinses Theresia en kroonprins Ludwig von Bayern.

Waar?

Het speciale feestterrein bevindt zich op de Theresienwiese in München en wordt ook de Wiesn ( = weiland) genoemd. De locatie is niet ver van het centrum en is met openbaar vervoer goed te bereiken. Je herkent het terrein al van ver af door een groot bronzen beeld van Frau Bavaria , het symbool van Beieren.

Wat?

Het feest wordt altijd geopend door de burgermeester van München en hij mag het eerste vat bier aanslaan. Zodra hij de woorden spreekt : “ O’zapft is “ ( er is aangetapt) begint het feest. Uiteraard ga je naar het Oktoberfest om plezier te hebben. En dat kan ook wel in een van de 14 kolossale en mooi aangeklede tenten. De grootste tent biedt plaats aan iets van 10.000 mensen. 12 uur per dag en 7 dagen per week wordt hier bier geschonken en gedronken. Alleen de brouwerijen uit München mogen hier hun bier verkopen, dat is wettelijk zo vastgelegd. Volgens de traditie krijg je je bier alleen in een zogenoemd Maß , een bierglas van een liter inhoud. De bekendste brouwerijen zijn Paulaner, Löwenbräu und Franziskaner.

In de biertenten is het reuzengezellig en mensen vanuit de hele wereld vieren hier de samenhorigheid en het leven.Buiten de tenten bevindt zich ook een hele grote biertuin, de zogenaamde Biergarten. Heb je geen zin in bier? Geen probleem. Er zijn zelfs 2 wijntenten op het terrein. Frisdrank of alcoholvrij bier is overal te verkrijgen.

 

Verder is er op de Wiesn een hele grote kermis met leuke attracties voor groot en klein. Om een hele dag vol te kunnen houden met, worden er traditionele gerechten geserveerd zoals bvb Haxen mit Sauerkraut ( varkenspoot met zuurkool ) en overal zijn lekkere dingen te koop zoals Brezeln, Bratwurst of snoep.

Hoe?

De meeste mensen gaan in de traditionele klederdracht naar het Oktoberfest. Dat betekend voor de vrouwen een mooie dirndl en voor de mannen een leren broek met een typisch Beiers hemd. Elk jaar geven mensen heel veel geld uit voor hun Oktoberfest garderobe. Soms lijkt het een beetje op een fashion show in Beieren. Ook bezoekers uit het buitenland volgen vaak deze traditie en kopen speciaal voor hun bezoek aan het Oktoberfest traditionele kleding.

Wil je graag meer weten over de Duitse tradities? Tijdens een taal-en cultuurtraining kom je heel veel te weten over de Duitse cultuur.  In mijn volgende blog vertel ik iets over de bekende kerstmarkten in Duitsland. Houd hiervoor mijn website in de gaten.

Back To Top